maandag, 27 oktober 2003

HALLOWEEN

0

19:51 Gepost door WV. | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |  Print

vrijdag, 24 oktober 2003

DE HOESTHOESJES VAN JEAN-PIERRE VAN ROSSEM

Sinds enige tijd zijn de tabaksfabrikanten door de wet verplicht ontradende slogans op de sigarettenpakjes af te drukken.Verstokte rokers - en hun aantal is niet gering - vinden deze teksten een misplaatste grap en doen er alles aan om de anti-rookfanaten de mond te snoeren.Als men deze nicotineverslaafde medeburgers hoort is het net alsof roken een onschuldig tijdverdrijf is.Wat meer is ze ontwikkelen de meest onzinnige theorieën om hun moordend gedrag goed te praten...Wie ooit de wetenschappelijke rapporten over de gevaren van het regelmatig roken heeft gelezen zal niet ontkennen dat rokers zowel zichzelf als hun niet-rokende medeburgers onherstelbare schade toebrengen....En kijk daar gaan ze alweer in de tegenaanval:binnenkort komer er goedkope "hoesthoesjes" op de markt om over de pakjes te trekken met ...jawel slogans die het roken verheerlijken.Dat men daarbij kettingroker Jean-Pierre VAN ROSSEM als public relation (of moet ik zeggen boegbeeld) inschakelt tart alle verbeelding.Ouders let op uw kinderen want binnenkort zal het "cool" zijn een sigaret te voorschijn te halen uit een pakje met zo'n verhullend jasje !!!

19:09 Gepost door WV. | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |  Print

donderdag, 23 oktober 2003

VISBESTAND IN NOORDZEE BEDREIGD ???

Het ecosysteem van de Noordzee wordt bedreigd door de opwarming van het water ! Zo schrijft "DE MORGEN" in de editie van 22 oktober.Het warmere water van de Noordzee is dan wel goed nieuws voor de toeristen maar niet voor de vissen, zeevogels en zeehonden.Dit zijn dieren die zich vooral voeden met het koudwaterplankton.(microscopische kleine wezentjes die men met biljoenen op elke vierkante centimeter van de zee vindt).De stijging van de temperatuur van het water jaagt het koudwaterplankton naar noordelijker wateren wat met zich meebrengt dat kabeljauw,zalm en andere vissen mee emigreren...Nu de Noordzee opwarmt duiken er een heleboel mediterrane vissen op zoals sardientjes,octopussen en rode zeebarbelen die zeer populair zijn in Spanje en Frankrijk.De Belgische kustvissers zijn zich volop aan het omscholen en worden weldra sardinevissers.De eerste sardientjes duiken reeds regelmatig op in hun netten en worden hier en daar al gecommercialiseerd. Ook de krabben en de kreeften, die zeer goed gedijen in het warmere water zullen in de toekomst talrijker aanwezig zijn in onze wateren.De toeristen zijn gewaarschuwd : als je volgend seizoen gaat pootje baden is het oppassen geblazen want voor je het weet heeft zich een krab of een kreeftje aan uw tenen vastgehaakt !

11:57 Gepost door WV. | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |  Print

dinsdag, 14 oktober 2003

VAN RIK DAEMS TOT CHANTAL PAUWELS ....

Enige weken geleden werden we geconfronteerd met een foto van Rik DAEMS die als een vadsige koning poseerde voor zijn imposante villa.Dit beeld is bij velen blijven hangen temeer hij in het bijhorende interview van leer trok tegen de profiteurs-werklozen.Vandaag rommelt het opnieuw in Antwerpen.Schepen Chantal PAUWELS (het meisje met de steeds verwonderde ogen en de onschuldige glimlach) zou voor 144 € een woning huren van het OCMW.Ik heb de beelden van haar woning op TV gezien: een schamele huurwoning ! Op de eerste bladzijde van de sensatiekranten vind ik geen foto van deze dame waarop zij poseert voor haar "krot"... En toch vraagt haar eigen Agalevbestuur dat ze zou aftreden ! Na haar rugzakje gekocht te hebben met een visa-kaart moet ze het nu ontgelden omdat ze het zuinig doet en verkiest in een onconfortabele wonig te gaan wonen.... De zoveelste politieke moord is in de maak!!!Op hetzelfde moment van deze politieke misdaad verschijnt "13" de nieuwste thriller van één van de productiefste misdaadauteurs van Vlaanderen : Pieter ASPE. De titel verwijst naar het dertiende boek van deze auteur !Ook in dit boek kan de schrijver geen afscheid nemen van zijn hoofdpersonages die hij in al zijn boeken steeds weer opvoert: speurder VAN IN en onderzoeksrechter Hannelore MARTENS. Na hun wat geheimzinnige liefdesrelatie besluiten beiden in het huwelijksbootje te treden. Maar -hoe kan het anders ? - moord en intriges zijn de spelbrekers ...Het is een vlotlezend verhaal dat weer eens in veel scholen op het lijstje zal komen van de verplichte lectuur... Waar is de tijd dat leraars dit literaire genre nog verwerpelijk vonden ? Hebben Hugo Claus en consoorten dan definitief afgedaan ?

17:19 Gepost door WV. | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |  Print

donderdag, 09 oktober 2003

JACQUES BREL

Het is precies 25 jaar geleden dat Jacques Brel overleed. Het minst wat men kan zeggen is dat deze Franstalige zanger met Vlaamse roots zonder stoot of slag door het leven is gegaan :door sommigen hooggeprezen voor de poëtische kracht van zijn chansons, door anderen uitgespuwd wegens zijn gedurfde teksten en uitspraken over de Vlamingen. Bij zijn honderden liedjes in het Frans heeft hij ook 8 liedjes in het Nederlands gezongen.
Eén van zijn liedjes "Le plat pays" werd door de Nederlander Ernst Altena in het Nederlands vertaald. Als ode aan Jacques Brel geef ik hieronder  de tekst van dat lied :
 
 
 
" Mijn Vlakke Land "
 
 
 
Wanneer de Noordzee koppig breekt aan hoge duinen
En witte vlokken schuim uiteen slaan op de kruinen
Wanneer de norse vloed beukt op het zwart basalt
En over dijk en duin de grijze nevel valt
Wanneer bij eb het strand woest is als een woestijn
En natte westenwinden gieren van venijn
Dan vecht mijn land, mijn vlakke land
 
Wanneer de regen daalt op straten,pleinen,perken
Op dak en torenspits van hemelhoge kerken
Die in dit vlakke land de enige bergen zijn
Wanneer onder de wolken mensen dwergen zijn
Wanneer de dagen gaan in domme regelmaat
Een bolle oostenwind het land nog vlakker slaat
Dan wacht mijn land,mijn vlakke land
 
Wanneer de lage lucht vlak over het water scheert
Wanneer de lage lucht ons nederigheid leert
Wanneer de lage lucht er grijs als leisteen is
Wanneer de lage lucht er vaal als keileem is
Wanneer  de noordenwind de vlakte vierendeelt
Wanneer de noordenwind er onze adem steelt
Dan kraakt mijn land, mijn vlakke land
 
Wanneer de Schelde blinkt in zuidelijke zon
En elke Vlaamse vrouw flaneert in zonjapon
Wanneer de eerste spin zijn lente-webben weeft
Of dampende het veld in juli-zonlicht beeft
Wanneer de zuidenwind er schatert door het graan
Wanneer de zuidenwind er jubelt langs de baan
Dan juicht mijn land, mijn vlakke land


Meer info : www.jacquesbrel.be


22:21 Gepost door WV. | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |  Print

zaterdag, 04 oktober 2003

PANDORA :NIEUW BOEK VAN PIETER ASPE

Pieter ASPE is ongetwijfeld één van de meest gelezen misdaadauteurs van Vlaanderen en Nederland. Zopas verscheen zijn 12de boek PANDORA waarmee hij de spannende reeks thrillers, met in de hoofdrollen commissaris Van In  en zijn minnares en tevens onderzoeksrechter Hannelore Martens, voortzet.
In dit boek is het gegeven vrij eenvoudig: een oud dossier wordt heropend.Twintig jaar geleden werden een legerofficier, een geestelijke en een gemeenteraadslid op dezelfde manier vermoord: een kogel door het hoofd en twee in de borst..De misdaden werden nooit opgelost  tot Van In het dossier onder handen neemt en het onderzoek van A tot Z overdoet.De gebeurtenissen die daarop volgen leiden naar een verrassend resultaat....Alles speelt zich af in het kader van het mooie historische Brugge...
VTM is op dit ogenblik bezig met het verfilmen van zijn boeken die stuk voor stuk juweeltjes zijn van het nieuwe Vlaamse literaire genre : de misdaadroman.
Via scherpzinnige observaties en vaak spetterende dialogen groeit elk verhaal naar een spannende climax. het boek is geschreven in een vlotte meeslepende stijl die een gedegen vakmanschap verraadt.
Ik kan de boeken van Pieter ASPE - voor dezen die van het genre houden - zeer warm aanbevelen !
 
 Meer informatie via : www.misdaadauteurs.be of http://auteurs.skynetblogs.be
                                 
 
 
17:59 Gepost door WV. | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |  Print

donderdag, 02 oktober 2003

DE ZAAK ALZHEIMER

Jef GEERAERTS is één van de beste misdaadauteurs van Vlaanderen. Zijn boek "De Zaak Alzheimer"werd zopas verfilmd en zal vanaf 15 oktober in de bioscopen te zien zijn.De film belooft een topper te worden gelet op het enorme succes van het literaire genre. De film werd geregisseerd door Erik Van Looy en gespeeld door de beste Vlaamse acteurs.
Wie het boek niet gelezen heeft zal er kennis maken met een recherche-duo van de Antwerpse politie dat de moord op een topambtenaar tracht op te lossen.Het spoor leidt hen via allerlai intriges en afrekeningen naar een moordenaar....Spannende thriller van het begin tot het einde !
 
Wie meer wil weten : www.skynet.be/dezaakalzheimer
 

20:41 Gepost door WV. | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |  Print