vrijdag, 16 maart 2007

LEOPOLD von SAKSEN-COBURG WORDT KONING DER BELGEN

551px-Leopold_I_als_ruiterIn 1815 willen de grootmachten - na de Napoleontische oorlogen - voor goed orde op zaken stellen.
Op het Congres van Wenen beslist de Europese coalitie de macht van Frankrijk in te dijken door België en Nederland samen te voegen tot het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden onder de leiding van Willem I van Nassau.
Toen onze gewesten zich tijdens een korte Revolutie in 1830 afscheurden van Nederland werd door Het Voorlopig Bewind de onafhankelijkheid uitgeroepen en werd een Nationaal Congres samengesteld om de nieuwe natie te besturen...
Men ging op zoek naar een koning. Eerst koos men voor de hertog van Nemours, de 16-jarige zoon van de Franse koning Louis-Philippe. Groot-Brittannië verzette zich tegen een koning van Franse afkomst en schoof de in Londen wonende en tot Engelsman genaturaliseerde Duitser Leopold van Saksen-Coburg-Gotha voor.
Op 9 juli werd hij door het Nationaal Congres tot Eerste Koning der Belgen uitgeroepen.Voordien had hij om duistere redenen het aanbod van de Griekse Kroon afgewezen.
Een week later zette Leopold voet aan wal in De Panne en na een triomftocht door ons land legde hij op 21 juli in Brussel op het Koningsplein de grondwettelijke eed af...
Veel liefde voor zijn nieuwe vaderland had de koning echter niet.Velen beweren zelfs dat hij de inwoners hartsgrondig haatte.... Slechts twee dingen waren belangrijk voor hem: geld en seks. Zijn eerste prioriteit ( geld dus) was het vergaren van een fortuin .Vergeten we niet dat hij als kind was opgegroeid in de armste adellijke familie van Duitsland en hierdoor heel waarschijnlijk zwaar gefrustreerd was.
De Belgische Staat betaalde Leopold I jaarlijks de immense dotatie van 2,7 miljoen frank (vandaag 540 miljoen frank of 13,4 miljoen €) . Intussen kreeg hij ook nog een jaarlijkse dotatie van 50.000 ponden als weduwnaar van Prinses Charlotte(vandaag 250 miljoen frank of 6,2 miljoen €. ) Aldus kon hij in korte tijd een gigantisch privé-fortuin opbouwen en zijn privé-bezittingen uitbouwen....
Over zijn tweede prioriteit (seks dus) berichten we later wanneer we zijn liefdesleven met zijn jonge minnares Arcadie Claret - bij wie hij 2 bastaards verwekte - onder de loep nemen......

15:09 Gepost door WV. in Actualiteit | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |  Print

Commentaren

Prachtige foto's Als depressie je overmeesteren bij het zien van dit kouder en slechter weer, kom dan een keertje kijken naar de eerste bloemen in mijn tuin. Ik wens je nog een prettige zondag en o ja, ik vind je blog prachtig !!!!

Gepost door: Tuingenieter | zondag, 18 maart 2007

De commentaren zijn gesloten.