dinsdag, 20 maart 2007

LOUISE-MARIE van ORLEANS : EERSTE KONINGIN DER BELGEN

250px-Koningin_Marie-Louise_van_Belgi%C3%ABNa zijn installatie als Koning van België vinden zowel zijn onmiddellijke omgeving als Koning Leopold I zelf dat het tijd wordt om officieel voor een nageslacht te zorgen.Om dat te bewerkstelligen besluit hij opnieuw te trouwen.....Zijn keuze valt op de 19-jarige prinses Louise-Marie van Orléans, één van de drie dochters van de Franse koning Louis-Philippe.
Het huwelijk zal een zuiver "marriage de raison " worden en al die politieke overwegingen stemmen de toekomstige koningin van België droefgeestig.Leopold had zijn toekomstige bruid trouwens het laatst gezien toen ze als jong kind de begrafenis bijwoonde van zijn eerste vrouw Prinses Charlotte van Wales en vond het niet nodig met zijn verloofde opnieuw kennis te maken of haar te bezoeken.
Na onderhandelingen met zijn toekomstige schoonvader over de zakelijke en financiële kant van het huwelijk werd in augustus de trouwpartij in Compiègne voltrokken.Leopold is dan 42 jaar.De frêle levenslustige maar onervaren Louise -Marie is amper 20.
Berustend in haar lot en onzeker over haar toekomst verliet ze de volgende dag Frankrijk richting Laken.Voor de piepjonge koningin was het nieuwe leven in Brussel een grote aanpassing.
In juli 1833 schenkt de koningin het leven aan een troonopvolger maar Louis Philippe Leopold sterft nog geen jaar later.Nadien wordt de koninklijke familie uitgebreid met Leopold (de toekomstige Leopold II ), Filips (Graaf van Vlaanderen) en Charlotte.(de toekomstige keizerin van Mexico).Koningin Louise-Marie, die zich uitsluitend met de opvoeding van haar kinderen bezighoudt, wordt door de bevolking op handen gedragen Van de binnenlandse en buitenlandse politiek begrijpt ze niet veel.Ze voelt zich vaak alleen en verlaten....
Als haar vader jaren later tijdens de Franse Revolutie van de Franse troon verjaagd wordt en in ballingschap sterft is ze ontroostbaar. Ze vergaat van heimwee en verdriet. Haar steeds zwakkere gezondheid laat haar niet toe de sexuele honger van haar man volledig te bevredigen....
Het gevolg is dat Koning Leopold I zijn vertier buiten het huwelijk zoekt ..Weldra neemt de jonge Arcadie Claret de Viescourt haar plaats in...tot groot ongenoegen van de bevolking.
Doodziek en diep bedroefd om de gang van zaken zal de Eerste Koningin der Belgen in alle stilte op 11 oktober 1850 te Oostende overlijden.Ze is pas 38 jaar, de koning is er dan 60 !

11:58 Gepost door WV. in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |  Print

De commentaren zijn gesloten.