dinsdag, 27 maart 2007

HET EINDE van LEOPOLD I ....

leopold I(foto staande)Op zijn zestigste was er van de legendarische schoonheid van Leopold I niet veel meer te merken.De man van wie Napoleon Bonaparte ooit zei "dat hij nog nooit zo'n knappe man had gezien ",verborg nu zijn kaalhoofdigheid door een pruikje te dragen en liet zijn wenkbrauwen met een potlood bijwerken en af en toe zijn wangen lichtroze poederen...
Ook zijn karakter was er niet op verbeterd en zijn gezondheid ging stilaan achteruit....Hij doorstond helse pijnen wegens galstenen en jichtaanvallen en was onder bestendige doktersbehandeling. 's Nachts kon hij moeilijk in bed blijven : hij sliep rechtop met het hoofd tegen de muur en een kussen onder elk oksel.
Intussen was Arcadie Claret zijn troostende verpleegster...
In 1865 was hij 75 jaar en sloeg het noodlot toe .
Eerst werd hij door een hersenbloeding getroffen en later- na een bezoek aan Koningin Victoria van Engeland - kreeg hij ook nog bronchitis.
Op 10 december 1865 stierf hij omringd door zijn vertrouwelingen..
Intussen had zijn schoondochter, Maria-Hendrika, de toekomstige koningin, zijn trouwe minnares Arcadie Claret - wellicht na een hevige familieruzie - van zijn sterfbed verdreven.
Het laatste woord dat hij uitgesproken had was "Charlotte".
Dacht hij aan zijn eens zo geliefde vrouw Charlotte van Wales of aan zijn dochter Prinses Charlotte, ,de latere ex-keizerin en weduwe van de gefusilleerde keizer van Mexico ?
De dag van zijn begrafenis kwamen duizenden Belgen een laatste hulde brengen aan hun koning die hen meer welvaart , vrede en stabiliteit had bezorgd.Vanuit alle hoeken van de wereld stroomden rouwbetuigingen toe.
Leopold I werd begraven in de O-L-Vrouwekerk van Laken.
Hoewel het zijn wens was om aan de zijde van prinses Charlotte van Wales bijgezet te worden vond de regering dat de stichter van de dynastie zijn laatste rustplaats in België verdiende.En zo geschiedde ...
Eén van de invloedrijkste koningen ooit was niet meer !
Een paar dagen later,in een theatrale troonrede voor de Kamer en Senaat zei zijn opvolger, Leopold II ,letterlijk : " België heeft net als ik een vader verloren "....

12:25 Gepost door WV. in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |  Print

De commentaren zijn gesloten.