donderdag, 12 april 2007

BEVIEL KEIZERIN CHARLOTTE VAN EEN BUITENECHTELIJKE ZOON ?

Maxime WeygandOp 9 oktober 1866 begint de eenzame afzondering van Charlotte in Kasteel Miramar in samenspraak met het Belgische koningshuis en de Oostenrijkse Keizer.
Intussen weigert Charlotte elk voedsel uit een obsessionele schrik voor vergiftiging.Ze is totaal afgesloten van de buitenwereld en elke actualiteit wordt voor haar verborgen gehouden.Zelfs over haar gefusilleerde echtgenoot Maximiliaan, de Keizer van Mexico, wordt haar niets verteld...
De eenzaamheid doet haar geen goed en wanneer haar broer Leopold zich zorgen begint te maken stuurt deze zijn vrouw Maria-Hendrika naar Miramar.Op 31 juli 1867 is Charlotte samen met haar schoonzus opnieuw in Laken.Na enige tijd lijkt haar toestand beter te worden en laat men haar in het Kasteel van Tervuren verblijven.Op 12 januari 1868 ( acht maanden na zijn dood !) verneemt ze het dramatische einde van Keizer Maximiliaan.
Op 3 maart 1879 slaat het noodlot opnieuw toe. Het kasteel van Tervuren gaat in de vlammen op en Charlotte keert noodgedwongen naar Laken terug.Leopold II koopt echter voor haar kasteel Bouchout te Meise. Op 5 april 1879 verhuist de ex-keizerin naar het prachtige domein en zal er afgezonderd en vergeten blijven leven tot aan haar dood op 19 januari 1927. Ze is dan 87 jaar !Al die jaren is haar leven een aaneenschakeling geweest van heldere periodes afgewisseld met diepe depressies en een freudiaans afwijkend gedrag...

Pas na haar dood kwamen de tongen voor goed los ! Plots dook ook het verhaal over een buitenechtelijk kind weer op...Tot op vandaag kan echter niemand met zekerheid zeggen wat waar en verzonnen is. Misschien brengt een DNA-onderzoek binnenkort definitief uitsluitsel !

Bij haar noodgewongen terugkeer uit Mexico om hulp af te smeken van Napoleon III was het velen reeds opgevallen dat de Keizerin steeds een brede mantel droeg en wilde geruchten deden de ronde dat ze tijdens de boottocht naar Europa verschillende keren misselijk werd.Haar bezoek aan Paus Pius IX zou - naast haar vraag om tussenkomst om haar echtgenoot te helpen - ook te maken hebben gehad met de biecht van haar buitenechtelijke zwangerschap....Het zou ook dezelfde Paus geweest zijn die zowel het Belgische koningshuis als het Oostenrijkse Hof inlichtte over het schandaal in wording....Hierop zouden beide vorstenhuizen beslist hebben om Charlotte in Miramar met een beperkt aantal bedienden te "isoleren" van de buitenwereld.Daar zou Charlotte in alle stilte kunnen bevallen van een zoon die onmiddellijk naar Brussel werd overgebracht waar hij aan de Burgerlijke Stand werd aangegeven als een kind zonder vader en moeder en de naam Maxime (Weygand) meekreeg...(De voornaam Maxime is een afkorting van Maximiliaan !)
Bij de speurtocht naar de vermoedelijke vader verwijzen sommigen naar het hoofd van haar militaire erewacht - een zekere Alfred Van der Smissen - die haar vaak op haar "eenzame" reizen vergezelde...Maxime Weygand ,de buitenechtelijke zoon, werd later door het Belgische koningshuis in het geheim met de nodige zorgen omringd en beschermd..Sommigen beweren zelfs dat Maxime sprekend op Van der Smissen leek ! (Alfred Van der Smissen pleegde om onopgehelderde redenen in 1895 zelfmoord !)
Ook over de oorzaak van "de waanzin" van Charlotte en haar buitenechtelijke "doodzonde" werden tot nu toe heel wat theorieën ontwikkeld. ...In een volgende bijdrage komen we hierop terug. (WORDT VERVOLGD)
Kasteel MIRAMAR (Triëst)

FOTO_VD_SMISSEN Alfred

19:02 Gepost door WV. in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |  Print

De commentaren zijn gesloten.