dinsdag, 17 april 2007

DE TRAUMA'S VAN CHARLOTTE

Het kasteel van BoechoutSoms is het moeilijk het denken, voelen en handelen van de medemens te begrijpen....
Via psychoanalyse kunnen psychiaters en psychotherapeuten ons meer inzicht geven in de diepere oorzaken die aan de basis liggen van psychische spanningen, evidente gedragsstoornissen en geestesziekten..
Samen met vele auteurs vragen we ons af welke trauma's in het turbulente leven van de ex-keizerin van Mexico een bepalende rol hebben gespeeld ...
In de eerste plaats moeten we teruggaan naar haar strenge opvoeding.
Voor haar vader, Leopold I, waren grootheid, macht, geld en seks vier belangrijke en dominante zaken in zijn leven.
Haar moeder daarentegen was eerder de tegenpool...Ze was diep gelovig , sociaalvoelend, geïnteresseerd in de geestelijke aspecten van het bestaan en eerder afkerig van de lichamelijke geneugten des levens.Toen Koningin Louise-Marie in droeve omstandigen te Oostende overleed, was Charlotte 10 jaar oud en stortte haar wereld in. De opvoeding en het wereldbeeld dat haar achteraf werd opgedrongen heeft ongetwijfeld zware psychische sporen nagelaten.Dit alles in samenloop met een genetisch bepaald patroon kan aanleiding gegeven hebben tot haar frustraties , manisch-depressief handelen, paranoia en onmiskenbare tekenen van schizofrenie.
Hoe moest zij omgaan met de ontluikende liefdesgevoelens voor haar ideale man : Maximiliaan ? Hoe hard was zij als jonge vrouw ontgoocheld door de amoureuze escapades van haar echtgenoot ? Hoe heeft ze haar frigiditeit beleefd ? Hoe reageerde ze op het feit dat de Mexicaanse bevolking haar haatte ? Hoe kon ze zich verzoenen met haar innig verlangen naar een troonopvolger en het zelf gewilde huwelijk zonder sexuele toenadering als straf voor de ontrouw van haar echtgenoot ? Welke gevoelens maakten zich van haar meester op een ogenblik dat ze machteloos moest toezien hoe haar keizerlijke droom aan diggelen werd geslagen ? Hoe ging zij om met haar schuldgevoelens toen ze tot de vaststelling kwam dat haar geheime zwangerschap een definitieve streep zette onder haar evidente dromen van grootheid en macht ?Hoe verwerkte ze het nieuws over de executie van Maximiliaan ?
De oorzaken van de waanzin van Charlotte zullen nooit met zekerheid achterhaald worden...Wellicht zullen de geruchten en roddels voor goed de geschiedenis ingaan en zal het moeilijk worden om waarheid en leugens ,historische feiten en verzinsels van elkaar te scheiden...
Eén ding staat vast : ook koningskinderen ontsnappen niet aan de harde wetmatigheden en de mysterieuze toevalligheden van het leven !

11:23 Gepost door WV. in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |  Print

De commentaren zijn gesloten.