maandag, 23 april 2007

LEOPOLD II : WELDOENER MET EEN DUIVELSE GEEST ?

mon_his_leopold_II_highToen Leopold , als tweede zoon van Leopold I en Koningin Louise-Maria , het levenslicht zag, was hij meteen de troonopvolger. Een jaar voordien was Louis-Philippe , zijn broertje van amper 10 maanden oud, overleden.
De juichende Belgische bevolking had zich niet kunnen inbeelden dat de latere Koning Leopold II de minst populaire vorst ooit zou worden ..Niemand had zich inderdaad kunnen voorstellen dat zijn onderdanen de lijkstoet op de dag van zijn begrafenis zouden beschimpen en uitjouwen !
Leopold II was zeker moeders mooiste niet . Hij had grote oren en een lange scherpe neus die zijn bleke gezicht ontsierde.Hij droeg zijn haar in een scheiding en later liet hij een vreemde baard groeien.Tijdens zijn jeugd was hij lui ,slordig en ongeïnteresseerd hoewel hij toen al een zekere voorliefde koesterde voor de natuur en de aardrijkskunde..
Toen hij 18 werd koppelde zijn vader , Leopold I , hem aan de mooie, blonde 16-jarige Maria-Hendrika, Aarthertogin van Oostenrijk.
Hun talenkennis was het enige wat beiden gemeen hadden.Voor de rest zou hun huwelijksleven uitwijzen dat ze elkaars tegenpolen waren.Hij had haar nodig om zijn kinderen op de wereld te brengen maar voor de rest behandelde hij haar met cynisme en misprijzen. Zijn vriendinnen en minnaressen zocht hij buiten het huwelijk !
In de eerste drie jaar werden 3 kinderen geboren : Louise, Leopold ( de kroonprins die in 1869 overleed ) en Stefanie. Als in 1872 Clementine geboren werd -(opnieuw een dochter en dus geen troonopvolger !) -keerde hij Koningin Maria-Hendrika voor goed de rug toe.
Als Koning hield hij eraan dat alles naar zijn wensen verliep.Kritiek op zijn persoon duldde hij niet en met verbetenheid streefde hij alleen persoonlijk succes, macht en geld na ....Dit alles kwam ook tot uiting in zijn veel besproken koloniale politiek.Zijn geldzucht lag aan de grondslag van afschuwelijke gruweldaden tegen de arme inheemse bevolking in Kongo....een kolonie die hij later als een vergiftigd geschenk aan België overdroeg
Met dezelfde gedrevenheid stortte de Koning der Belgen zich ook in allerlei avonturen met vrouwen van allerlei pluimage ( "La Belle Epoque" was ook een periode waarin prostitutie welig tierde ! ) en maakte zijn land tot ver buiten de grenzen nog meer te schande !!!..... (wordt vervolgd)

18:58 Gepost door WV. in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |  Print

De commentaren zijn gesloten.