woensdag, 02 mei 2007

LEOPOLD II VERLIEFD OP EEN JONGE PROSTITUEE

blanchedelacroixRond de jaren 1900 stond België aan de top van zijn economische macht en culturele uitstraling.De grootheidswaan en de praalzucht van Leopold II leidden tot prachtige realisaties op stedenbouwkundig gebied van o.a Victor Horta en Henry Van de Velde.De verhoogde welvaart en de toegenomen mobiliteit wekten de illusie dat iedereen van de nieuwe rijkdom en vrijheid kon genieten.
"De Belle Epoque" was een tijd van expansie en grandeur.De groeiende democratisering legde de basis van onze moderne samenleving.
Intussen was Leopold II één van de rijkste en machtigste mannen ter wereld geworden. Dat hij het niet nauw nam met de echtelijke trouw was een publiek geheim.In alle stilte was Koningin Maria- Hendrika voorgoed naar Spa vertrokken ...terwijl hij af en toe de lakens deelde met de mooiste meisjes van de "beau monde" !In de pers werd hij keer op keer op de korrel genomen maar blijkbaar kon het hem niet schelen ...Door zijn opvallende fysiek, zijn machiavellisme, zijn cynisme, zijn gebrek aan familiezin en zijn zwak voor vrouwelijk schoon was hij een dankbaar onderwerp voor karikaturisten en pamflettisten.Marguerite d'Estève, Emilienne d'Alençon, Clara Vard en zovele andere namen van vrouwen werden genadeloos aan de Koning met de witte baard gekoppeld...
In de herfst van 1900 was Leopold in Parijs.Hij ontmoette er de 17-jarige Blanche Delacroix, een luxe prostituee ...
Leopold viel voor haar onuitstaanbare charmes (Hij noemde haar liefkozend zijn "Très Belle" ) en ook Blanche kon aan de beloftes van deze oude en rijke man niet weerstaan. (Ze noemde hem in de omgang haar "Très Vieux").Weldra kwam ze de koning elke week in Brussel in het geheim opzoeken en regelmatig verbleef hij samen met zijn "escortmeisje" in Oostende.( Oostende : de koningin der badsteden - http://www.oostende.be)
Op 19 september 1902 stierf de verstoten Koningin Maria-Hendrika. Dan begon het rijk van Blanche !
Leopold II besteedde ontzettelijk veel geld aan zijn geliefde voor wie hij een adellijke titel kocht. Blanche zou voortaan als de Barones de Vaughan door het leven gaan. Daarbij werd ze de moeder van zijn twee bastaardzonen Lucien en Filip.
Wat niemand kon vermoeden gebeurde :op zijn sterfbed trouwde hij met Blanche....Ze was 26 jaar ! Maar het sprookje was uit !Onder druk van de publieke opinie en de koninklijke familie moest ze het land verlaten.Tot overmaat van ramp werd na haar vlucht naar Parijs beslag gelegd op alle bezittingen en kastelen die Leopold II haar in zijn verliefde bui geschonken had...en bleef ze eenzaam en berooid met haar vroegere minnaar Durrieux (met wie ze 10 maanden later hertrouwde) achter ! Ze stierf in 1948 aan suikerziekte. Pittig détail : haar 2 zonen (verwekt door Leopold II) kregen later de familienaam van hun stiefvader !

11:16 Gepost door WV. in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |  Print

De commentaren zijn gesloten.