donderdag, 19 juli 2007

PRINSES CLEMENTINE : de derde dochter van Leopold II

180px-Clementinebelgium1872Leopold II en Koningin Maria Hendrika waren bijna 20 jaar getrouwd als hun derde dochter Clementine op 30 juli 1872 geboren werd.
Koning Leopold die op een troonopvolger had gehoopt kon zijn ongenoegen niet verbergen en wilde van dan af met Maria Hendrika niets meer te maken hebben.Voor haar maakte het niet veel uit : haar huwelijk met de liefdeloze, cynische koning der Belgen was van bij het begin een hel geweest.
Tijdens haar prille jaren op het Paleis voelde Prinses Clementine zich eenzaam en verlaten en onderging ze net als haar oudere zussen een harde opvoeding.
Ze groeide op aan de zijde van haar vader als een stille , in zichzelf gekeerde vrouw.
Prinses Clementine is bijna dertig als ze verliefd werd op de 10 jaar oudere Victor Napoleon.Leopold II die met de Bonapartes niets te maken wilde hebben verzet zich met man en macht tegen hun liefde.Maar Clementine en haar verloofde gaven niet op.
Pas na de dood van Leopold II op 17 december 1909 was de weg vrij om in het huwelijk te treden.
In 1955 overleed ze in Nice.
Van de 3 dochters van Leopold II is ze de enige die relatief gelukkig is geweest.In de jaren die haar huwelijk voorafgingen nam ze samen met haar vader vaak de honneurs waar (haar moeder verbleef in het verre Spa) en werd door de bevolking graag gezien. Zo zag men haar vaak in Oostende waar ze met de koninklijke familie af en toe verbleef...

14:11 Gepost door WV. in Actualiteit | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |  Print

Commentaren

jammer dat er zo weinig over geschreven word.

Gepost door: deblieck luc | vrijdag, 02 maart 2012

De commentaren zijn gesloten.