maandag, 13 augustus 2007

FILIPS, GRAAF VAN VLAANDEREN

418px-De_Graaf_van_VlaanderenHet is verwonderlijk hoe weinig aandacht er in onze geschiedenisboeken besteed werd aan de broer van Leopold II , Prins Filips, Graaf van Vlaanderen
Deze eerder onopvallende figuur hield zich het liefst onledig met zijn meer dan 30.000 boeken en zijn paarden.Deze minzame man toonde weinig of geen interesse voor de politiek.Zijn vrouw , prinses Maria von Hohenzollern-Sigmaringen hield zich vooral bezig met haar gezin en met liefdadigheid.
Na de dood van de zoon van Leopold II was Filips plots de wettige troonopvolger.Doch op zijn dertigste was hij bijna volledig doof geworden en voordien had hij het koningschap van Roemenië geweigerd alsook de Griekse Kroon.
Zijn oudste zoon, kroonprins Boudewijn, werd aldus als troonopvolger in stelling gebracht.Doch op 23 januari 1891 sloeg het noodlot toe: Prins Boudewijn overleed op zijn 21ste aan de gevolgen van een acute longontsteking.
In 1905 deed de Graaf van Vlaanderen definitief afstand van de opvolgingsrechten ten voordeel van zijn jongste zoon Albert.( de latere Albert I)
De troonopvolging had een opmerkelijke zijsprong gemaakt in de geschiedenis van het Belgische koningshuis !
Het noodlot had bij de Saksen-Coburgs voor de derde maal toegeslagen want voor de derde keer sedert de stichting van de dynastie kwam de voorbestemde kroonprins vroegtijdig om het leven.
Louis-Philippe, de zoon van Leopold I, stierf toen hij amper 10 jaar oud was.
Leopold , de zoon van Leopold II, stierf op 9-jarige leeftijd en Prins Boudewijn, de zoon van Filips, graaf van Vlaanderen , stierf op zijn 21ste.
Het is een feit dat deze dramatische gebeurtenissen bepalend zijn geweest in de geschiedenis van de Belgische dynastie.Waren deze troonopvolgers niet vroegtijdig gestorven dan hadden we vandaag een andere koninklijke familie gehad.
Geschiedenis is het resultaat van een samenloop van onverwachte omstandigheden en toevalligheden. ..

15:42 Gepost door WV. in Actualiteit | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |  Print

Commentaren

historisch foutje Louis-Philippe, zoontje van Leopold I stierf op 9 maanden en 22 dagen.

24 Juli 1833 : Leopold's eerste zoon Louis Philippe wordt geboren doch sterft reeds op 16 Mei 1834

Gepost door: yet | zondag, 26 oktober 2008

historisch foutje Louis-Philippe, zoontje van Leopold I stierf op 9 maanden en 22 dagen.

24 Juli 1833 : Leopold's eerste zoon Louis Philippe wordt geboren doch sterft reeds op 16 Mei 1834

Gepost door: yet | zondag, 26 oktober 2008

De commentaren zijn gesloten.