dinsdag, 23 februari 2010

TAFEREEL : DE BELGISCHE REVOLUTIE ( 1830)

DE BELGISCHE REVOLUTIE ( WAPPERS)

13:56 Gepost door WV. in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |  Print

donderdag, 11 februari 2010

DE KONINGSKWESTIE ( LEOPOLD III)

leopold-iii
De koningskwestie is één van de meest dramatische momenten uit de koninklijke geschiedenis van België.Dit conflict tussen de Politiek en de Koning zette ons land in rep en roer.
Voor een uitgebreid relaas over het ontstaan en het verloop van deze crisis verwijzen we u naar de linkerkolom van deze website.

KLIK OP DE RUBRIEK "Geschiedenis van België" op DE KONINGSKWESTIE

Het was vooral het gedrag tijdens en na Wereldoorlog II van de nogal eigenzinnige en autoritaire Leopold III , dat kwaad bloed zette bij een deel van de bevolking en de politici.
Bij het uibreken van de oorlog handelde hij meer als bevelhebber van het leger dan als staatshoofd !Hij bleef in het land en meldde zich krijgsgevangene tegen de wil van zijn regering in.Wellicht hield hij - zoals nog vele anderen in dit land- rekening met een mogelijke Duitse overwinning.
In november 1940 had hij een geheim onderhoud met Hitler in de hoop toezeggingen te bekomen over de onafhankelijkheid van België.Hij bleef de Belgische regering , die zich in Londen bevond , negeren en deed geen enkele poging om de verzetsbeweging tegen de nazi's aan te moedigen.
Na de oorlog was de verzoening met zijn regering onmogelijk geworden door zijn koppig vasthouden aan zijn autoritaire ideeën.
Aan het einde van de oorlog werd Leopold III door de Duitsers naar Oostenrijk weggevoerd.Tijdens zijn afwezigheid werd zijn broer , Prins Karel ( van Vlaanderen) , aangesteld als Regent.
In mei 1945 werd de koning bevrijd maar de toenmalige regering weigerde de verantwoordelijkheid op te nemen voor zijn terugkeer. De koningskwestie verdeelde het land gedurende 6 jaar.Na een spannend referendum (58% stemde voor de terugkeer) kwam de koning uiteindelijk in juli 1950 terug.
Zijn terugkeer leidde tot een enorme sociale onrust in het ganse land.Onder de revolutionaire dreiging van de teloorgang van de monarchie stond Leopold III zijn troon af aan zijn oudste zoon Boudewijn.
Langzaam maar zeker keerde de rust terug.
De monarchie was gered maar kwam wel verzwakt uit deze crisis !

17:26 Gepost door WV. in Actualiteit | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |  Print