zondag, 07 maart 2010

HET KASTEEL van WIJNENDALE : een historische burcht

Tijdens de laatste dagen van mei 1940 had koning Leopold III het kasteel van Wijnendale uitgekozen als verblijfplaats.
Samen met hem verbleven ook Prins Karel en Koningin Elisabeth in deze middeleeuwse versterkte burcht.

Het was daar dat Koning Leopold op 25 mei 1940 het historisch onderhoud had met een paar van zijn nog in België verblijvende ministers.Het waren de heren Paul -Henri Spaak, Pierlot en Vanderpoorten.
Dit onderhoud -dat verkeerd afliep - lag mee aan de basis van de Koningskwestie die tot in 1950 de Belgische bevolking en de politici verdeelden.
Die breuk tussen de Koning en de Regering Pierlot en de beschuldigingen aan het adres van de Koning dat hij Duitse sympathieën had , hebben van hem een "omstreden" koning gemaakt !
Op 20 september 1944 besloten de Verenigde Kamers dat de Koning in de onmogelijkheid verkeerde om te regeren en werd zijn macht overgedragen aan zijn broer Prins Karel, die als Regent de grondwettelijke eed aflegde.Het land kende een woelige periode en vooral in Wallonië stak een republikeinse stroming de kop op.De terugkeer van de Koning veroorzaakte zware rellen waarbij er in Grâce-Berleur bij Luik 3 doden vielen tijdens een betoging .
Later besliste Koning Leopold III tot troonsafstand ten voordele van zijn oudste zoon Boudewijn die op 17 juli 1951 onder grote belangstelling de grondwettelijke eed aflegde als 5de Koning der Belgen.

Het kasteel van Wijnendale te Torhout is zeker een bezoek waard !

Onderstaande eigen foto toont u hoe het kasteel er vandaag uitziet !

DSC00397-Kasteel van Wijnendale te Torhout

10:12 Gepost door WV. in Actualiteit | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |  Print

Commentaren

Ik mis het historische feit dat Maria van Bourgondie hier een valkenjacht hield waarbij zij van haar paards gevallen is en daarvan overleed.
U moogt zo'n feit niet onvermeld laten als het over het kasteel gaat. svp meer details over dit feit.

Gepost door: Ben Ravelli | vrijdag, 08 maart 2013

De commentaren zijn gesloten.