zaterdag, 07 september 2013

KONING FILIP en KONINGIN MATHILDE - BLIJDE INTREDE te LEUVEN.

Koning FILIP en Koningin MATHILDE.jpg
Op 7 september 2013 deden Koning Filip en Koningin Mathilde hun Blijde Intrede te Leuven.
De traditie van de Blijde Intrede ( of Blijde Inkomst) van de koning der Belgen in de hoofdstad van de Belgische provincies dateert uit de veertiende eeuw.Toen kwam de hertog van Brabant aan de macht na een officiële intrede in Brussel.Het was een plechtig moment waarbij de bevolking hulde bracht aan de nieuwe vorst. In ruil beloofde de vorst de rechten, vrijheden en privilegies te bewaren die hertogin Johanna en hertog Wenceslas de Brabanders in 1356 hadden geschonken.
Sinds Leopold I als eerste koning der Belgen in 1831 de troon besteeg werd elke vorst na de eedaflegging plechtig ontvangen in de hoofdsteden van de provincies en de belangrijkste steden van het land.Sinds het huwelijk van prins Albert (de latere koning Albert II) maken ook prinselijke echtparen een Blijde Inkomst.Dit was ook het geval in 1999 met de toenmalige troonopvolgers Filip en Mathilde onze huidige koning en koningin.

Intussen heeft de Blijde Intrede een ruimere betekenis gekregen en is deze bedoeld om nader kennis te maken met bestuur en bevolking. Bij de recente Blijde Intrede te Leuven was het opvallend dat de nieuwe koning en koningin zich vooral hebben laten inspireren door een modernere aanpak van deze ontmoeting met de bevolking.

11:31 Gepost door WV. | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |  Print

Commentaren

j'apprecie votre site internet et je me permet de mettre un lien vers le mien . n hesitez pas a visiter !

Gepost door: electricien paris | zaterdag, 21 februari 2015

De commentaren zijn gesloten.